Musée du sircuit ancien
Musée du sircuit ancien

Zijn geschiedenis

Het racecircuit werd in 1921 gebouwd en heeft diverse veranderingen ondergaan zodat ze vandaag voor 80% op het grondgebied van de gemeente Stavelot ligt. Hieruit werd het idee geboren om in die stad een museum gewijd aan het circuit op te richten.

p
Vóór de modernisering van het circuit van Francorchamps waren de verschillende stallen gevestigd in de garages van de stad Stavelot. Dus er waren 5 garages die de stallen ontvingen en ze gingen over de weg naar de races. Dit veroorzaakte een buitengewone buzz in Stavelot.

Drie factoren zijn daarvoor bepalend geweest. Ten eerste, de restauratie van een gedeelte van de abdij. In de jaren 70 heeft de stad Stavelot subsidie ontvangen voor een cultureel project. Met dat geld werd besloten de prachtige gewelfkelder, ook kelder met zuilen genoemd, te restaureren. Later werd de ruimte verdubbeld door het toevoegen van een nieuwe zaal in hedendaagse stijl.

Ten tweede, de wilskracht van enkele burgers van Stavelot, een groep enthousiaste motorsportliefhebbers, met een droom: het oprichten van een racemuseum. Ten derde, de spontane en geestdriftige reactie van automobielclubs en autoverzamelaars.

Een nieuwe impuls en nog meer elan kreeg het museum in 1999 door het vernieuwen van het interieur, de aankleding, de informatievoorziening en belichting. Dit dankzij een subsidie van 80% (€380.000) door de Waalse Regering in het kader van het globale programma voor renovatie en reaffectatie van de oude gebouwen.

Vandaag de dag heeft het circuitmuseum tussen de 40 en 50.000 bezoekers per jaar.

Zijn tentoonstellingen en diverse activiteiten

Sinds zijn opening heeft het museum verschillende evenementen georganiseerd, zowel tijdelijke tentoonstellingen als activiteiten.

In de loop van de tijd zijn er veel tijdelijke tentoonstellingen opgezet. Altijd in verband met de auto: 40 jaar 24 uur van Spa-Francorchamps, De wereld van de Formule 1, de auto in de stripverhalen, de fabelachtige trapauto’s,…

De ASBL zet bij verschillende gelegenheden activiteiten op voor iedereen. Zo kunt u met de beroemde rondleidingen “Original Track Francorchamps” het oude circuit van Spa-Francorchamps ontdekken en beleven in een beveiligde omgeving die door het museum wordt beheerd.