Het Museum van het Circuit

deco-01Het racecircuit werd in 1921 gebouwd en heeft diverse veranderingen ondergaan zodat ze vandaag voor 80% op het grondgebied van de gemeente Stavelot ligt. Hieruit werd het idee geboren om in die stad een museum gewijd aan het circuit op te richten.

Drie factoren zijn daarvoor bepalend geweest. Ten eerste, de restauratie van een gedeelte van de abdij. In de jaren 70 heeft de stad Stavelot subsidie ontvangen voor een cultureel project. Met dat geld werd besloten de prachtige gewelfkelder, ook kelder met zuilen genoemd, te restaureren. Later werd de ruimte verdubbeld door het toevoegen van een nieuwe zaal in hedendaagse stijl.

Ten tweede, de wilskracht van enkele burgers van Stavelot, een groep enthousiaste motorsportliefhebbers, met een droom: het oprichten van een racemuseum. Ten derde, de spontane en geestdriftige reactie van automobielclubs en autoverzamelaars.

Een nieuwe impuls en nog meer elan kreeg het museum in 1999 door het vernieuwen van het interieur, de aankleding, de informatievoorziening en belichting. Dit dankzij een subsidie van 80% (€380.000) door de Waalse Regering in het kader van het globale programma voor renovatie en reaffectatie van de oude gebouwen.

deco-presentation

Abdij van Stavelot